×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera
HelsinkiMissio-blogi

Yhteinen yrittäminen kannattaa

Tuula Colliander
23.11.2020

Kriisi ja poikkeusajat synnyttävät myös hyvää. Kun tuttu ja turvallinen arjen poljento muuttuu äkillisesti, on löydettävä nopeasti uusia tapoja toimia.

Kaksitoista kuukautta sitten valmistauduimme tulevaan jouluun. Emme osanneet aavistaa, että keväällä jakaisimme yhteisen huolen huomisesta, kanssaihmisistä ja jopa maailman tilasta. Kokemus oli yhteinen. Se herätti yhteisen tahdon auttaa, olla osa ratkaisua.

HelsinkiMissio tekee työtä, jotta kukaan ei jäisi yksin. Matalan kynnyksen apua ja arjen tukea voimme antaa ammattiauttajien ja tuhannen koulutetun vapaaehtoisen voimin. Tänä vuonna entistä useampi nuori ja seniori kokee syvää yksinäisyyttä. Elinpiiri on pienentynyt, kun arjen ja juhlan kohtaamisia on rajoitettu. Huoli tulevaisuudesta ja omasta taloudesta kaivertavat mieltä. HelsinkiMissioon tulleiden avunpyyntöjen ja yhteydenottojen määrä on moninkertaistunut.

Tilanteeseen on tuonut valoa ja toivoa auttamisen vahvistunut aalto. Ihmiset ovat halunneet auttaa teoilla ja tulemalla mukaan vapaaehtoisiksi. Vaikka monille yrityksille tilanne on ollut erittäin tiukka, apua on tarjottu ja kysytty, miten voimme auttaa.

Yritysten tuella on iso merkitys

Yritysten tuella yhä useampi nuori, seniori ja lapsiperhe on saanut kipeästi tarvitsemaansa apua – ja pieniä, mutta tärkeitä ilon hetkiä elämäänsä.

Storytelin 700 lahjakortin avulla käynnistimme senioreiden ja vapaaehtoisten yhteiset lukuhetket etäyhteyksin. Pääyhteistyökumppanimme DNA lahjoitti puhelimia sekä tabletteja ja Gigantti tabletteja niin vapaaehtoistyöhön kuin senioreille – yhdessä teemme työtä senioreiden digitaitojen parantamiseksi. Tänä vuonna digilaitteet ovat olleet erityisen tärkeitä etäyhteyksiin siirryttäessä. Mainostoimisto TBWA suunnitteli keväällä lahjana vahvan viestin ja kampanjan teemalla ”Yksinäisyys ei ole kaikille poikkeustila”. Sen myötä halusimme kutsua mukaan lisää vapaaehtoisia ja rohkaista ihmisiä hakemaan apua. Kumppanimme ClearChannel teki kampanjasta kaupungissa näkyvän.

Yhteisvoimin olemme myös jakaneet Wellan lahjoittamia satoja käsidesejä, Kovasen kuljettamana FloweRescuen lahjoittamia äitienpäiväkukkia senioreille. Tärkeää pro bono -työtä ovat tehneet myös Hopkins, Pixmill, Micromedia ja Heku. Jo vuosia eri tahot, kuten Ravintola Sunn, Kanniston leipomo, Lihakauppa Roslund ja Baba Foods ovat olleet mukana tilaisuuksiemme tarjoiluissa.

Erityinen kiitos kuuluu myös lukuisille yrityksille, jotka ovat tukeneet toimintaamme lahjoituksin. MetsäSkogen, OP Koti Helsinki, Q-vio Branding, Ruohonjuuri ja Johan & Nyström ovat kaikki kutsuneet asiakkaitaan talkoisiin ja lahjoittaneet osan myyntituotostaan työhömme yksinäisyyden lieventämiseksi. Olemme kiitollisia Beiersdorfin ja Citrixin merkittävistä lahjoituksista vanhusten auttamiseksi korona-aikana. Tässä vain muutamia esimerkkejä avun ketjusta, johon lukuisat yritykset lähtivät mukaan auttamaan ja välittämään.

Marraskuun myötä olemme jälleen kulkemassa kohti joulua. Tänä vuonna monen joulu on erilainen kuin aiemmin. Hyvää joulumieltä tuo kuitenkin vanha resepti – muistaminen ja välittäminen. Naapuriavun merkitys on edelleen suuri, yksinäisyyttä ja avun tarvetta voi löytyä ihan läheltä.

Perinteisestä Joulun tähdet -kynttiläkonsertista voi nauttia television ääressä 20.12. ja 24. sekä 26.12. Sen tuomme koteihin tänä vuonna yhdessä upeiden artistien, TV Nelosen, OP Helsingin, DNA:n ja Eezyn kanssa.

Toivomme, että konsertti tuo jokaiselle katsojalle lämmintä joulumieltä, toivoa ja iloa.

Tuula Colliander

toiminnanjohtaja

Seuraa Tuulaa Twitterissä

HelsinkiMissio-blogi – Alla inlägg

18.01.2022 –
Outi Köhler

Sosiaaliset suhteet ovat keskeinen osa ihmisten hyvinvointia myös organisaatioiden sisällä. Työelämässä myönteinen toiminta huomataan, ja myönteisyyttä pidetään toivottavana ja vallitsevana piirteenä.

17.11.2021 –
Mikko Schalin, kriisityöntekijä

Parisuhteen ongelmia ei aina saada ratkottua kaksin. Arki saattaa täyttyä toistuvista riidoista, joiden syyt tuntuvat olemattoman pieniltä. Joskus tilanteeseen vaikuttavat isommat luottamusta heikentäneet tapahtumat.

17.09.2021 –
Virpi Valtonen

Harva tulee miettineeksi yksinäisyyttä työelämän näkökulmasta. Yksinäisyys nähdään usein iäkkäiden tai syrjäytyneiden ongelmana, vaikka se on todellisuudessa valtava inhimillinen ja yhteiskunnallinen tragedia, joka koskettaa lähes joka kolmatta suomalaista*.

22.06.2021 –
Tuula Colliander

Kun sanoin töissä, että haluan kirjoittaa Pride-viikon blogin, luulin tietäväni, mistä kirjoitan. Ajatukseni oli, että tehtävä on helppo, olenhan itse yhdenvertaisuuden, monimuotoisuuden ja tasa-arvon asialla, niin työssäni kuin yksityishenkilönä.

21.06.2021 –
Annika Aspegrén

Den där stickande känslan i fingrarna igen. Rummet verkar suddigt, overkligt, nästan som i en dröm. Jag kan känna min andning tydligare och tydligare. Trycket på bröstet. Spänningen i axlarna och i nacken. Olustighetskänslan sprids som en löpeld genom hela kroppen.

21.06.2021 –
Kaisa Tanskanen

Tuntuu luontevalta rohkaista ja lohduttaa hädässä olevaa ystävää, mutta miksi meidän on niin vaikea suhtautua itseemme samanlaisella myötätunnolla?

16.06.2021 –
Heidi Nygård-Michelsson

Palautekulttuuri ja tiedolla johtaminen ovat työelämässä tuttuja termejä. Mutta mitä tapahtuu, kun nämä kaksi yhdistetään? − Syntyy palautetietoinen työkulttuuri, jossa omaa työtä johdetaan palautteeseen pohjautuvalla tiedolla.

19.05.2021 –
Rebecka Forsberg

Om jag hade en önskning hade den nog varit att ingen person någonsin skulle känna sig ensam, att alla alltid skulle känna att de åtminstone har en vän.

12.05.2021 –
Hanna Koskenkangas

Elämme ihmishistorian vuorovaikutteisinta aikaa. Nykymaailmassa sosiaaliset taidot, tiimityöskentely ja me-henkeä edistävät työkulttuurit ovat arkipäivää ja heimoutumista parhaimmillaan. Samalla useat meistä tuntevat olonsa yksinäiseksi.

22.04.2021 –
Tuula Colliander

Elämme poikkeuksellisia aikoja, joiden myötä yksinäisyydestä on tullut kollektiivinen kokemus suomalaisille. Yksinäisyyttä koetaan entistä enemmän myös työpaikoilla.

21.04.2021 –
Tuuli Albekoglu

Toisen ihmisen kohtaaminen myötätunnolla vaatii rohkeutta. Se voi viedä vaikeidenkin tunteiden äärelle. Joskus voi tuntua helpommalta etsiä ratkaisuja kuin todella kuunnella: ”Mikset aloita uutta harrastusta?

18.03.2021 –
Heidi Östling

Nya restriktioner. Igen. Hur länge ska vi klara oss? Jag sitter i min etta som jag arbetat från i snart ett år när jag lyssnar på regeringens informationstillfälle. Jag funderar på de unga som jag träffat över skärmen och som ofta kämpar med känslan av ensamhet.

12.02.2021 –
Maria Lähteenmäki

Pystyssä pysyminen on ihmiselle jotenkin kunniakasta. ”Miten menee?” – ”Hyvin”, voisi yhtä hyvin olla ”Oletko pystyssä” – ”Pystyssä ollaan!” vaikka samalla tuntuisi, että perustus on juoksuhiekkaa ja vain nenänkärki hipoo pintaa.

17.12.2020 –
Hanna Kari

Ihmiselle on tärkeää jakaa tarinansa. Mitä enemmän ikää karttuu, sitä enemmän olisi kerrottavaa. Muistoja, tapahtumia, merkityksellisiä hetkiä. On kuitenkin tavallista, että vanhalla ihmisellä ei ole ketään, kenen kanssa keskustella.

23.11.2020 –
Tuula Colliander

Kriisi ja poikkeusajat synnyttävät myös hyvää. Kun tuttu ja turvallinen arjen poljento muuttuu äkillisesti, on löydettävä nopeasti uusia tapoja toimia.

20.11.2020 –
Jenny Julkunen

Sydänemoji ei ole yhtä kuin halaus. Voiko some korvata aidon kohtaamisen elämässämme?

12.10.2020 –
Essi Kähkönen

”Sieltähän se mun oma enkelini taas tulee”, oli rouvalla tapana huikata, kun hän avasi minulle oven. Halasimme – ja meistä molemmista tuntui, että ystävykset ne tässä taas tapaavat.

17.09.2020 –
Taina Salovuori

Muistatko ensimmäisen erosi? Pysähtyikö arki? Itkitkö iltaisin? Kenen kanssa siitä juttelit ja lohdutettiinko sinua hädän hetkellä? Kertoiko kukaan, miten kriiseistä selvitään, ja että kriisissä kuuluukin reagoida? Jäitkö kokemuksesi kanssa yksin?

20.08.2020 –
Maria Lähteenmäki

Vanheneminen oli pienenä jotain erityisen ihannoitavaa. Sitten tuli päivä, jolloin huomasin, että eivät ne aikuiset niin hirveän onnellisia olekaan. Jopa siinä määrin ei-onnellisia, että sain isältäni suoran elämänneuvon: ”Älä ole liian kiltti. Olen kokeillut, ei se kannata.”

19.05.2020 –
Emma Lindegren

Koronapandemia sysäsi Nuorten kriisipisteen etätyöskentelyyn. Etäkohtaamiset ovat osoittautuneet merkityksellisemmiksi kuin etukäteen olisi osannut ajatellakaan. Tuliko etäkriisityö jäädäkseen?

19.05.2020 –
Carita Peltonen

Sairastuin noin kaksi vuotta sitten vakavaan työuupumukseen. Olin salannut jo pitkään voimien vähenemistä ja pahaa oloani.

05.05.2020 –
Jenny Julkunen

Koko maailma elää parhaillaan hyvin poikkeuksellista aikaa. Yksinäisyys on jokaiselle meistä tuttu ilmiö ja tunne. Se kertoo ennen kaikkea yhteenkuuluvuuden perustarpeestamme.

22.04.2020 –
Tuuli Albekoglu

Sosiaalinen eristäytyminen koettelee meistä useimpia, mutta eroaako poikkeustilan aiheuttama yksinäisyyden kokemus jo pidempään jatkuneesta yksinäisyydestä? Kun poikkeustila päättyy, päättyykö yksinäisyys?

18.03.2020 –
Tiina Widman

Meidän kaikkien elämässä on tapahtunut maaliskuun aikana asioita, jotka jäävät historiankirjoihin.

Koronavirusepidemian tuomat muutokset ja ohjeistukset koskevat jossain määrin meitä kaikkia. Myös työelämää on nyt opeteltava uudella tavalla.

20.02.2020 –
Tuula Colliander

Uuden vuoden jo kiiriessä kohti kevättä on ollut hyvä pysähtyä lukemaan viime vuodelta kerättyä tietoa toiminnastamme. Kuinka paljon hyvää ja tärkeää olemmekaan saaneet yhdessä aikaan!

14.02.2020 –
Jenny Julkunen

Ystävänpäivä lähestyy vaaleanpunaisena, sydämenmuotoisena. Suklaarasiat kauppojen hyllyillä ovat pukeutuneet I Love you -kuoreensa, nallet ja muut söpöt jutut halaavat toisiaan tiukasti laareissaan ja ruusut huikkailevat punaisina, ”muistathan välittää rakkaimmistasi”.

21.01.2020 –
Sophie Holm

Mikä motivoi ihmisiä vapaaehtoistoiminnan pariin? Suomessa tunnetaan vapaaehtoisten motivaattoreita huonosti, mutta niitä olisi syytä selvittää. Tieto hyödyttäisi sekä kansalaistoiminnan ammattilaisia että vapaaehtoisia.

19.12.2019 –
Tuula Colliander

HelsinkiMissiolla on meille kaikille jouluhaaste: ole rohkea ja huomioi yksinäinen ihminen lähelläsi. Haasteella haluamme herättää miettimään suhtautumistamme muihin ihmisiin: Huomaanko vai ohitanko tuntemattoman? Olenko ystävällinen vai välinpitämätön toista kohtaan?

20.11.2019 –
Katriina Kallio

Kaupunkikävely merenrannassa, elokuvailta herkkuineen, tutustuminen läheiseen kuntosaliin. Mahdollisuus kertoa, jos jokin pelottaa, mietityttää tai ahdistaa. Varmuus siitä, että tulee kuulluksi ja nähdyksi. Tätä kaikkea tukihenkilötoimintamme tarjoaa nuorelle.

17.10.2019 –
Maria Lähteenmäki

Yhteiskunnassamme on vahva yksin pärjäämisen eetos, jossa ihmiset jaetaan sankareihin tai luusereihin. Tämä pärjäämisen ihannointi saa voimansa myytistä, jossa sankari pärjää aina loistokkaasti yksin. Yksinäinen sen sijaan on epäonnistuja, elämästä ja ihmisistä syrjäytynyt tai syrjäytetty.

Visa mer ›