×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Brist åtgärdas – ny ätstörningsgrupp på svenska startar

Det har länge varit svårt för ungdomar med ätstörningar att få stöd på svenska: för närvarande finns ingen svenskspråkig stödgrupp i Helsingfors. Det vill Krisjouren för unga råda bot på, och startar i samarbete med Ätstörningscentrum en ny ätstörningsgrupp från och med hösten.

Många av dem som söker hjälp på grund av nedstämdhet eller depression tampas också med frågor kring ätandet. Det vet man vid Krisjouren för unga vid HelsingforsMission, som erbjuder samtalsstöd för ungdomar och unga vuxna.

Vi har med jämna mellanrum klienter med någon form av ätstörning. Ändå har det inte funnits någon stödgrupp för dem. Vi vill alltså svara på ett uppenbart behov, säger Robban Nilsson, teamledare vid Krisjouren.

De som anmäler sig till stödgruppen har också möjlighet att få tid hos en krisarbetare vid Krisjouren för unga.

Vi kan erbjuda samtalsstöd för alla som behöver det. Däremot kan vi inte vårda allvarligt sjuka klienter. Dem som är riktigt illa däran hänvisar vi till Ätstörningscentrum, som har lovat vara i beredskap, säger Nilsson.

Referensgruppen riktar sig till personer som upplever att ätande eller motion är ett problem som begränsar vardagen. Gruppen leds av två erfarenhetsexperter,  Rosa Hietikko och Amanda Mannström, som själva kontaktade Krisjouren för att erbjuda sin hjälp.

Eftersom jag själv haft en ätstörning och fick hjälp av en liknande referensgrupp känns det viktigt att ge andra samma möjlighet, säger Rosa Hietikko.

Enligt Mannström och Hietikko är det viktigt att alla som deltar kommer på sina egna villkor. En ätstörning eller problem med ätande kan se ut på många olika sätt och kännas tung på olika sätt, konstaterar de.

En av de tyngsta grejerna då jag var sjuk var att hela tiden hålla upp en fasad. Det är skönt att ta en paus från det eviga presterandet och få visa att man mår dåligt, säger Amanda Mannström.

Erfarenhetsexperterna hoppas på en trygg och varm atmosfär där alla vågar tala ut om hur det känns utan att bli dömda eller utfrågade.

Vi tittar inte på diagnoser och kräver inte att man ska kunna definiera sin ätstörning. Vi vet att det finns fler former än bara anorexi, bulimi och hetsätning, säger Mannström.

Stödgruppen vänder sig till personer över 18 år från hela Svenskfinland. Gruppen träffas vid åtta tillfällen och träffarna hålls på Krisjouren för unga, Albertsgatan 33. Första träffen är tisdagen den 6.9 kl.17-18:30. Du kan delta anonymt.

Anmälningar och frågor kring gruppen tas emot på adressen krisjouren@helsinkimissio.fi  
Sista anmälningsdag är 5.8.2016.

För eventuella frågor eller intervjuer, kontakta Lina Kaivos eller Robert Nilsson.

Krisjouren för unga
HelsingforsMission

Lina Kaivos (ansvarig för utveckling av gruppverksamhet), 045-3410576, lina.kaivos@helsinkimissio.fi

Robert Nilsson (teamledare), 044-7036879,

robert.nilsson@helsinkimissio.fi