×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

HelsinkiMissio tukee yksinäisiä vanhuksia myös pääsiäisenä

HelsinkiMission auttava puhelin Aamukorva kuuntelee yksinäisiä senioreja vuoden jokaisena aamuna, myös pääsiäisenä. Pitkät pyhät ovat yksinäisten kannalta arkeakin ahdistavampaa aikaa.

Aamukorva-puhelimeen vastaavat HelsinkiMission kouluttamat vapaaehtoiset päivystäjät. Toiminnassa oli vuoden 2017 aikana mukana 67 vapaaehtoista, jotka vastasivat yhteensä 5372 puheluun. Aamukorvassa, puh. 045 341 0504, päivystetään aamuisin klo 5−9.

HelsinkiMissio auttaa yksinäisiä senioreja myös monella muulla tavalla. Pääkaupunkiseudun senioreille tarjotaan keikka-apua, tukihenkilöitä, Albertin olohuoneen kahvilatoimintaa sekä yhteislaulu- ja muita harrastusryhmiä. Helsingin lisäksi yli 30 paikkakunnalla ympäri maata toimii ammattilaisen ohjaamia Senioripysäkki-ryhmiä, jotka vähentävät tehokkaasti ikääntyneiden yksinäisyyttä. Kaikki apu on senioreille maksutonta.

Aamuvirkkuja päivystäjiä tarvittaisiin kiireesti lisää

– Yksinäisyys on hyvin yleinen aihe Aamukorvan puheluissa. Moni seniori kertoo, ettei ole ketään muuta ihmistä, jolle voisi soittaa ja jutella. Jotkut soittajista ovat viettäneet päiväkausia puhumatta kenenkään kanssa, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Marjut Puisto kertoo.

Puiston mukaan Aamukorvassa päivystäminen on palkitsevaa, vaikka välillä tulee eteen vaikeitakin tilanteita. Jokainen päivystäjä saa kuitenkin koulutuksen, lämminhenkisen yhteisön sekä työnohjausta, jossa voi jakaa kokemuksiaan ja tunteitaan. Kaiken kaikkiaan Aamukorva-päivystäjät ovat kokeneet tehtävänsä merkitykselliseksi.

– Aamukorva-päivystäjiä tarvittaisiin kiireesti lisää. Koulutamme päivystäjiä nyt keväällä.

Marjut Puiston mielestä jokainen meistä voi lievittää yksinäisyyttä, vaikkei vapaaehtoistyö tuntuisi itselle sopivalta.

– Vähintä, mitä voimme jokainen tehdä on toisten huomaaminen ja huomioon ottaminen. Pienikin ystävällinen ele voi merkitä kanssaihmiselle paljon ja vähentää yksinäisyyden tunnetta, Puisto muistuttaa.

Hae vapaaehtoiseksi Aamukorvaan

Lisätietoja: