×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

HelsinkiMission tukihenkilöt ja Kriisipiste vähentävät nuorten yksinäisyyttä

Yksinäisiä on kaikissa ikäluokissa, mutta erityisen paljon lasten ja nuorten joukossa. Heistä jopa 20 prosenttia kokee itsensä yksinäiseksi ja tuntee ahdistusta siitä, ettei ole ketään, jonka kanssa asioita jakaisi, johon luottaisi tai jonka kanssa viettäisi aikaa ja juttelisi.

Lasten ja nuorten yksinäisyyttä Suomessa tutkinut Niina Junttila on todennut, että yksinäisten vanhempien lapset ovat muita todennäköisemmin yksinäisiä. Yksinäiset vanhemmat ovat hyvin usein olleet yksinäisiä jo lapsena tai nuorena

HelsinkiMission nuorten tukihenkilötoiminnasta vastaavan Linda Starkin mukaan yksinäisyys näyttäytyy nuoren elämässä itsetuntoa musertavana voimana ja ikävänä kierteenä.

Lapsuudessa koettu pitkäaikainen yksinäisyys jatkuu helposti nuoruudessa, mikä on suuri syrjäytymisriski. Yksinäisyys myös tuntuu kipeältä ja usein se johtaa masennukseen. Siksi yksinäisyyden kierre pitäisi katkaista viimeistään nuoruusiässä.

HelsinkiMissio taistelee nuorten yksinäisyyttä vastaan vapaaehtoisten tukihenkilöiden sekä ammattiapua tarjoavan Nuorten kriisipisteen ja ruotsinkielisen Krisjouren för ungan voimin.

 

Tukihenkilö tarjoaa nuorelle tukea ja ystävyyttä                   

Tukihenkilö antaa aikaansa nuorelle ja kulkee tämän rinnalla. Tukihenkilön avulla nuori pääsee yleensä ulos yksinäisyydestä ja löytää elämäänsä muitakin ihmissuhteita. Nuoren voinnin muutosta seurataan puolen vuoden välein alkaen siitä, kun hän on saanut tukihenkilön.

− Usein muutos näkyy jo puolessa vuodessa siitä, kun nuori on saanut tukihenkilön. Se tuo mieleeni Tove Janssonin näkymättömän lapsen, joka pala palalta tulee yhä näkyvämmäksi, Linda Stark kuvailee.

 

Nuorten kriisipiste ja Krisjouren antavat lyhytkestoista keskusteluapua

HelsinkiMission Nuorten kriisipiste ja Krisjouren för unga auttavat nuoria yli kuntarajojen, joskin valtaosa avunsaajista on pääkaupunkiseudulta. Kampissa sijaitseviin kriisipisteisiin nuori voi tulla päivystysaikana ilman ajanvarausta ja halutessaan anonyymina.

− Nuori voi tulla keskustelemaan ammattiauttajiemme kanssa, hän voi soittaa meille tai lähettää sähköpostia, ja otamme häneen yhteyttä toivotulla tavalla. Joskus jo yksi tai kaksi keskustelutapaamista auttaa nuorta elämässä eteenpäin. Panostamme kiireettömään läsnäoloon. Se luo tilaa yhteyden löytymiselle suhteessa itseen ja toiseen, kuvailee Kriisipisteen tiimivastaava Heidi Rouhiainen.

 

Ystävänpäivänä lahja nuorille

Nuorille tukihenkilön tapaamiset ja käynnit Kriisipisteellä ovat maksuttomia, mutta niiden organisointi vaatii varoja, joita saadaan mm. lahjoittajilta. Jos haluaa ystävänpäivänä antaa lahjan nuorille, sen voi tehdä lahjoittamalla haluamansa summan nuorten kriisityölle osoitteessa lahjoita.helsinkimissio.fi  

Lahjoitussivulla voi myös ostaa aineettoman Pelastusrengas-aikalahjan ja lähettää samalla sähköisen ystävänpäiväkortin omalle ystävälleen.

 

Pelastusrengas-aikalahjan hinta on 15 euroa ja sen avulla nuorelle pystytään järjestämään tapaaminen ja

keskustelutuokio vapaaehtoisen tukihenkilön kanssa.

Nuorten kriisipiste
Maksutonta keskusteluapua 12-29-vuotiaille nuorille.

Albertinkatu 33, 00180 Helsinki

Puh. 045 341 0583

Puhelinpäivystys ma klo 9-11

Käynti- ja puhelinpäivystys ti-to klo 9-11

Krisjouren för unga

Samtalshjälp för 12-29-åriga ungdomar och vuxna.

Sevicen kostar inget.

Albertsgatan 33, 00180 Helsingfors

Kristfn. 045 341 0574

Telefonjour må 9-11

Besöks-/telfonjous ti-to 9-12

Lisätiedot:

Viestintäpäällikkö Kristiina Backberg, 044 733 1544, kristiina.backberg@helsinkimissio.fi

Lähde: Junttila, Niina: Kavereita nolla, Tammi 2015