×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Vapaaehtoistoiminnasta lääkettä yksinäisyyteen

HelsinkiMissio on sosiaalialan järjestö, joka tarjoaa vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille mahdollisuuksia yksinäisten auttamiseen. Samalla kun vapaaehtoiset auttavat muita, he saavat ystäviä myös itselle.

Raha-automaattiyhdistyksen barometri 2016 kertoo, että yhdeksän kymmenestä saa sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaan osallistumisesta uusia ystäviä. Auttamishalun lisäksi tärkeä syy järjestötoimintaan osallistumiselle on halu tutustua uusiin ihmisiin sekä tarve löytää mielekästä tekemistä. Näitä osallistuminen myös tarjoaa, kertovat barometrin tulokset.

RAY tutki alkuvuonna järjestötoimintaan osallistumisen motiiveja ja toiminnasta saatuja hyötyjä. Ensimmäistä kertaa toteutettuun RAY tukee -barometriin vastasi 1551 RAY:n avustusta saavan järjestön toimintaan osallistunutta, muiden muassa HelsinkiMissio.

Kyselyllä kartoitettiin järjestötoimintaan osallistuneiden kokemuksia toiminnan vaikutuksista heidän yleiseen hyvinvointiinsa. Yli 90 prosenttia vastaajista koki tulleensa järjestössä kuulluksi, saaneensa yhteyden samanlaisessa elämäntilanteessa oleviin ja saaneensa jakaa muille omia kokemuksiaan.

HelsinkiMission vapaaehtoiset haluavat auttaa

– HelsinkiMission vapaaehtoisten keskuudessa auttamishalu oli selkeästi tärkein syy osallistua toimintaan, mutta sen ohella meidänkin vapaaehtoisistamme 70 prosenttia oli sitä mieltä, että he olivat saaneet toiminnasta uusia ystäviä, järjestön vapaaehtoistoiminnan päällikkö Jaana Leinonen kertoo.

HelsinkiMission kouluttamat vapaaehtoiset auttavat ja tukevat yksinäisiä senioreja, nuoria, lapsiperheitä ja erityisryhmiin kuuluvia. Syksyllä koulutetaan uusia vapaaehtoisia lapsiperheiden ja vanhusten tueksi. Lisätietoja saa netistä HelsinkiMission nettisivulta osoitteesta http://www.helsinkimissio.fi/vapaaehtoistyo.

– Tukihenkilöinä toimivien vapaaehtoisten ja tukea saavien välille kehittyy helposti aito ystävyyssuhde, mutta kyllä ystävyyttä ja kaveruutta kehittyy myös vapaehtoisten kesken, Leinonen sanoo.

Osa vapaaehtoisista on valinnut toimintatavakseen harrasteryhmien ohjaamisen ja kahvilatoiminnan emännöinnin. Valtaosa toiminnasta on suunnattu seniori-ikäisille, mutta avoin kohtaamispaikka Albertin olohuone yhdistää seniorien ja lapsiperheiden sukupolvet.

Laadukasta toimintaa ja tukea – osallistujille maksutonta

− Harrasteryhmiin osallistuminen lievittää yksinäisyydentunnetta – sekä ryhmään osallistuvien että ohjaajien. Ryhmästä löytää samanhenkistä seuraa ja uusia tuttavuuksia. Moni ryhmänvetäjä on itsekin seniori-ikäinen ihminen, jolle ryhmän ohjaaminen tarjoaa mielekästä toimintaa työelämästä eläkkeelle siirtymisen jälkeen.

− Toivomme, että syystoimintamme houkuttelee mukaan vanhojen tuttujen lisäksi runsaasti myös uusia kasvoja, kaikki ovat sydämellisesti tervetulleita, Leinonen toteaa.

Syksyn 2016 harrastelistalla on taideryhmä, kirjallisuutta, neulomista sekä huippusuosittuja Laula kanssamme -yhteislaulutilaisuuksia, joita jo järjestetty jo 17 vuotta. Pienituloisille eläkeläisille on tärkeää, että toiminta on maksutonta. Toimintaa järjestetään HelsinkiMission tiloissa Albertinkatu 33:ssa, Kinaporinkatu 11:ssä sekä Vuosaaressa Punakiventie 2:ssa.

Harrasteryhmien lisäksi on tarjolla Senioripysäkin ammattiapua sekä vapaaehtoisvoimin pyörivä Aamukorva-puhelin.

Laula kanssamme -tilaisuudet

Suositut yhteislaulutilaisuudet tuovat hyvää mieltä ja iloa elämään. Vapaa pääsy, ennakkoilmoittautumista ei vaadita.

Maanantaisin klo 13 HelsinkiMission kerhosali, Kinaporinkatu 11 A (alkaen 29.8.) ja klo 15 Palvelutalo Cecilia, Punakiventie 2 (alkaen 8.8.)

Tiistaisin klo 14 HelsinkiMission juhlasali, Albertinkatu 33 (alkaen 30.8.)

Seuraavat ryhmät kokoontuvat Kinaporissa osoitteessa Albertinkatu 33:

Albertin olohuone – kohtaamispaikka Kampissa

Albertin olohuone kutsuu kiireettömiin juttuhetkiin, seurusteluun ja kiinnostavaan ryhmätoimintaan. Senioreille ja lapsiperheille avointa kahvilatoimintaa keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9.30–14.30 sekä perjantaisin klo 9.30–12.30. Seniorikahvila tiistaisin klo 10−12. Albert´s Living room jatkuu 22.8. alkaen maanantaisin klo 10–13. Lisäksi toimintaa tarjoavat alla mainitut senioriryhmät.

Taiteillaan yhdessä

Ohjaajan opastuksella käsittelemme kolme teemaa: maalaus, savityöt ja helmityöt. Ryhmä kokoontuu kuutena perjantaina alkaen 16.9.2016. Ilmoittautuminen 7.9. mennessä puh. 044 750 0143 tai paivi.kiuru@helsinkimissio.fi

Kirjallisuuspiiri

Ensimmäisenä luemme Laura Lindstedtin kirjan Oneiron. Ryhmän vetäjä johdattelee aluksi aiheeseen, jonka jälkeen käydään yhteinen keskustelu. Torstaisin klo 14–16 osoitteessa Albertinkatu 33. Kokoontumispäivämäärät ovat: 8.9., 6.10., 3.11., 24.11. ja 15.12. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä!

Seuraavat ryhmät kokoontuvat Kinaporissa osoitteessa Kinaporinkatu 11 A:

Miesryhmä

Ajatusten ja kokemusten vaihtoa miesporukassa päivän aiheista. Joka keskiviikko alkaen 7.9. klo 10–11.30. Ryhmään mahtuu uusia jäseniä.

Syke-ryhmä

Vertaistukiryhmä sydän- ja verisuonitauteja sairastaville sekä heidän läheisilleen. Ryhmä kokoontuu maanantaisin klo 16–17.30.

Kirjallisuuspiiri

Kirjojen ystävien toiveryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa torstaisin (aloitusaikataulu tarkentuu myöhemmin) klo 14–16. Ryhmässä luetaan yhdessä sovittu kirja aina ennen seuraavaa tapaamista.

Torstai-salonki

Torstaisin klo 11–13. Ryhmässä jutellaan, pelaillaan ja lauletaan.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset vapaaehtoistoiminnan koordinaattorille: seniorityo@helsinkimissio.fi tai 045 869 9064.

HelsinkiMissio tarjoaa ystävällisen kuulijan ja arjen apua yli 60-vuotiaille:

Aamukorvaan voi soittaa, kun huolet painavat mieltä tai uuden päivän kohtaaminen tuntuu ahdistavalta.

Joka aamu klo 5–9 puh. 045 341 0504. Puhelun hinta soittajan operaattorin hinnoittelun mukainen.

Keikka-apu tarjoaa lyhytkestoista apua arjen haasteissa ja pulmatilanteissa pääkaupunkiseudulla. Kyse voi olla esim. tietokoneen tai kännykän käytöstä tai kun kaipaat seuraa lääkärikäynnille tai vaikka teatteriin.

Vapaaehtoiselta keikka-auttajalta saatu tuki luo turvallisuutta ja vahvistaa arjessa selviämistä. Puh. 044 054 6236 tai seniorityo@helsinkimissio.fi

Lisätiedot:

Vapaaehtoistoiminnan päällikkö Jaana Leinonen, 045 858 4375, jaana.leinonen@helsinkimissio.fi
Viestintäpäällikkö Kristiina Backberg, 044 733 1544, kristiina.backberg@helsinkimissio.fi