×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Stödperson för unga

Vill du ha en stödperson som extrastöd i vardagen? Ni träffas tillsammans och kan tala om sådant som är viktigt för dig. Stödpersonen är en vanlig, trygg vuxenperson som finns till för dig. Du kan tala om personliga saker med din stödperson, för hen har tystnadsplikt. Som stödpersoner fungerar HelsingforsMissions volontärer som utbildats för sin uppgift.

Förutom att ni umgås tillsammans kan din stödperson hjälpa dig till exempel:

  • med att hitta en hobby.
  • när du lär dig att ta dig till nya platser på egen hand.
  • om du funderar över vad det innebär att bli vuxen eller över din identitet.
  • med studie- och arbetsrelaterade frågor.
  • om du har funderingar kring vänskaps-, par- eller familjerelationer.
  • med funderingar kring sexualitet och könsidentitet.
  • med din integrationsprocess och med att öva finska eller svenska.

Kan jag ansöka om en stödperson?

Du kan ansöka om en stödperson om du är mellan 12 och 29 år och bor i huvudstadsregionen. Om du inte bor i huvudstadsregionen kan du få en stödperson på distans. Det är vanligt att man ansöker om en stödperson på grund av ensamhet, för att man vill ha någon att prata med, för att vuxenlivet känns nytt och svårt eller på grund av utmanande familjerelationer. Det behövs ingen diagnos eller att någon utomstående utreder ditt stödbehov. Det räcker att du själv tror att du kunde ha nytta av en stödperson.

Vi väljer en stödperson enligt dina önskemål

Vi väljer alltid en stödperson enligt den ungas önskemål. Du kan t.ex. önska att stödpersonen är en viss ålder, ett visst kön eller har vissa intressen. Stödpersonen är alltid minst fem år äldre än dig. Alla stödpersoner är volontärer och får alltså inte betalt för sitt uppdrag, men de har gått en utbildning för sin uppgift.

Det kan ta allt mellan ett par veckor till några månader innan vi har en lämplig stödperson. När vi har någon åt dig ordnar vi en matchningsträff. Under träffen presenterar stödpersonverksamhetens koordinator er för varandra. Vi diskuterar dina behov och vad du önskar dig av stödrelationer. En stödrelation pågår i vanliga fall i ett år under vilket du träffar din stödperson ca två gånger i månaden.

Så här ansöker du om en stödperson

Om du under den senaste tiden har varit i kontakt med t.ex. en ungdomshandledare, skolkurator, skolhälsovårdare eller socialhandledare kan du ta upp saken med hen. Din kontaktperson får ansökningsblanketten av oss och ni fyller i den tillsammans. Om du inte har en kontaktperson som kan fylla i ansökan med dig kan du boka en telefontid till oss från kalendern nedan. En anställd från HelsingforsMissionen ringer dig ni fyller i en ansökan tillsammans. Boka din tid enbart med ditt förnamn. Då tidsbokningen lyckats får du ett bekräftelsemeddelande. 

Sommarpaus
Under sommaren kan det ta längre än vanligt för oss att svara på kontaktförfrågningar, och vi håller stängt 4.7.-31.7. Var i första hand i kontakt med oss via den gemensamma e-posten nuortentukihenkilot@helsinkimissio.fi.

 

 

Omyndiga personer behöver sin vårdnadshavares tillstånd för att ansöka om en stödperson. I övrigt är stödrelationen en relation enbart mellan den unga och stödpersonen och stödpersonen talar inte om saker den unga berättar med vårdnadshavaren.
 

Corinna Sundholm
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, nuorten tukihenkilötoiminta
09 2312 0227, 043 201 3195