×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Träffa våra erfarenhetsexperter Rosa och Amanda

Med start i september erbjuder Krisjouren för unga en stödgrupp för personer som upplever att de har ett problematiskt förhållande till mat. Rosa Hietikko, 24, och Amanda Mannström, 25, leder gruppen som kommer att träffas en gång i veckan i Helsingforsmissionens lokaler i centrala Helsingfors.

Varför startar ni den här gruppen?

– Ätstörningar och problem kring maten är ett ganska vanligt problem och just nu finns det ingen referensgrupp på svenska i huvudstadsregionen. Eftersom jag själv haft en ätstörning och upplevde att det var skönt att gå i en liknande referensgrupp som vi nu ordnar känns det viktigt att kunna ge samma möjlighet åt andra personer som upplever mat och ätande som ett problem, säger Rosa Hietikko.

Referensgruppen är inte vård eller terapi, utan ett forum där medlemmarna kan fungera som stöd för varandra. Hietikko och Mannström hoppas på en trygg och varm atmosfär där alla vågar tala ut om hur det känns utan att bli dömda eller utfrågade. Enligt Mannström och Hietikko är det viktigt att alla som deltar kommer på sina egna villkor. En ätstörning eller problem med ätande kan se ut på många olika sätt och kännas tung på olika sätt, konstaterar de.

– Vi är inte experter eller utbildade professionella inom området, men genom egen erfarenhet har vi säkert en viss förståelse hur det kan vara då andra inte förstår, eller hur det känns då man hela tiden går och bär på ätstörningen, säger Hietikko.

– En av de tyngsta grejerna då jag var sjuk var att hela tiden hålla upp en fasad. Det är skönt att ta en paus från det eviga presterandet och visa att man mår skit emellanåt, säger Mannström.

Gruppen riktar sig till personer som upplever att ätande eller motion är ett problem som begränsar vardagen.

– Vi tittar inte på diagnoser och kräver inte att man ska kunna definiera sin ätstörning. Vi tror att det finns mer än bara anorexi, bulimi och hetsätning. I vår grupp ska alla få komma till tals, säger Mannström.

Vad hoppas ni att deltagarna ska få med sig?

– En känsla av att man inte är ensam med sina tankar och problem, och en tanke om att de går att bli frisk, säger Hietikko.

Stödgruppen vänder sig till personer över 18 år. Gruppen träffas vid 8 tillfällen och träffarna hålls på Krisjouren för unga, Albertsgatan 33. Första träffen är tisdagen den 6.9 kl.17-18:30.

Anmälningar och frågor kring gruppen tas emot på adressen krisjouren@helsinkimissio.fi  
Sista anmälningsdag är 5.8.2016.