×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Allt flera unga behöver hjälp mot ensamhet. HelsingforsMission hjälper nu i hela Nyland – på distans

Under coronan har ensamheten bland unga ökat och förvärrats. HelsingforsMission erbjuder unga samtalshjälp med professionella krisarbetare. Allt fler unga har nu tillgång till hjälp i och med att arbetet med stöd för unga har utvidgats till hela Nyland.

Hittills har HelsingforsMission erbjudit samtalshjälp främst för unga i huvudstadsregionen. Men behovet av hjälp är oberoende av hemort, eftersom det utdragna pandemiläget orsakar ångest och utmattning bland unga.

– I somras vände coronan upp och ner på vår verksamhet och vi började hjälpa unga också på distans. Det gör det möjligt att utvidga hjälparbetet till ett större område. Samtalshjälp på distans har fungerat väl, hjälpen har fått väldigt god respons av ungdomarna, säger Heidi Rouhiainen, chef för samtals- och krishjälp.

”Det lättade när jag fick tala om min ångest och mina rädslor. Det gjorde mina tankar klarare och gav hopp för framtiden.”

– Det är viktigt att den unga tar kontakt i tid och inte blir ensam med sina problem. För ungefär 60 procent klarnade problemen med hjälp av samtalshjälp med låg tröskel och den unga behövde inte en hänvisning till hälsovården.

Feedbackinformerad hjälp

De unga får samtalshjälp 1–5 gånger. Det går att få hjälp anonymt och utan diagnos. Den unga kan enkelt boka tid hos en krisarbetare via webbplatsens elektroniska kalender. Tjänsten är avsedd för unga i åldern 12–29 år och den unga kan få hjälp på både finska och svenska.

Samtalshjälpen är effektiv tack vare HelsingforsMissions feedbackinformerade bemötande och arbetskultur, där hjälpen skräddarsys individuellt för varje enskild ung person. Förra året ökade välmåendet bland unga under samtalshjälpen hos 67 % av klienterna och upprätthölls hos 21 % trots en kris.

Krisjouren för unga hade 1 381 klienter och sammanlagt 5 785 kontakter förra året.