×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

HelsinkiMission kysely: vapaaehtoistyö tuo tekijöilleen iloa, hyvinvointia ja mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan

Lähes puolet suomalaisista on tehnyt vapaaehtoistyötä viimeisen vuoden aikana. Viime vuonna HelsinkiMissioon saatiin vapaaehtoishakemuksia 40 % edellisvuotta enemmän ja senioreiden auttamiskertoja kertyi kaksi kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Tällä hetkellä HelsinkiMissiossa toimii yli 1 000 vapaaehtoista.

Tuoreen kyselyn mukaan valtaosa HelsinkiMission vapaaehtoisista on sitoutunut toimintaan ja kokee sen merkitykselliseksi. Yli 90 % vastaajista pitää ihmisten kohtaamista, yhteiskunnallista vaikuttamista ja oman hyvinvoinnin vahvistumista tärkeimpinä toimintaan motivoivina tekijöinä.

− Kyselymme tulokset ilahduttavat. Ne kertovat myös koronan vaikutuksista: 44 % vastanneista oli osallistunut vähemmän tai tauottanut toimintansa ja 27 % oli tullut mukaan pandemian aikana. Yllättävää oli se, että 21 %:n kohdalla pandemia ei vaikuttanut toimintaan lainkaan, sanoo HelsinkiMission seurannan ja arvioinnin erityisasiantuntija Hanna Falk.

HelsinkiMission vapaaehtoisista vain 4 % aikoo lopettaa toiminnan. Syy on usein luonnollinen, esimerkiksi muuttunut elämäntilanne.

Vapaaehtoistoiminta lisää yhteiskunnan hyvinvointia ja vakautta

Useiden tutkimusten mukaan vapaaehtoistoiminnan hyödyt leviävät laajalle ja niillä on merkittävä yhteiskunnallinen ulottuvuus.

− Vapaaehtoistoiminta tuo yhteen erilaisia ihmisiä yli erilaisten ryhmärajojen, se lisää yksilöiden sekä yhteisöjen hyvinvointia ja yhteistä hyvää. Kun ihmiset toimivat yhdessä, eriarvoistuminen vähenee ja ihmisten luottamus toisiinsa lisääntyy.

Vapaaehtoistyö Suomessa -selvityksen mukaan 35 % suomalaisista ja nuorista (15‒24-vuotiaat) jopa 61 % haluaisi osallistua vapaaehtoistoimintaan, jos pyydettäisiin.

− Kansalaisjärjestöillä on merkittävä rooli vapaaehtoistoiminnan organisoimisessa ja yhteiskunnan hyvinvoinnin ylläpitäjänä ja lisääjänä. Tarvitaan ammattimaisesti järjestettyä laadukasta toimintaa ja monenlaisia osallistumisen mahdollisuuksia. Niitä myös me HelsinkiMissiossa pyrimme jatkuvasti kehittämään, Falk sanoo.