×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Koronavuosi järkytti nuorten arkea – yhä useampi sai apua HelsinkiMissiosta

Koronavuosi lisäsi nuorten yksinäisyyttä ja kasvatti avuntarvetta. HelsinkiMissiossa laajennettiin nuorten palvelutoimintaa ja uusia palvelumuotoja otettiin käyttöön. Vaikka tilanne oli poikkeuksellinen, nuoria pystyttiin auttamaan nopeasti ja yksilöllisesti.

– Viime vuosi oli monin tavoin haastava, mutta pystyimme tarjoamaan apua yhä useammalle nuorelle. Pandemian takia käynnistämämme etävastaanotto- ja palvelutoiminta sujui hyvin, vaikka osa nuorista kaipasikin kasvokkaisia kohtaamisia. Apumme oli tuloksellista ja sai nuorilta erinomaista palautetta, sanoo hyvinvointijohtaja Hanna Kari.

  • Keskusteluavussa ja nuorten tukihenkilötoiminnassa kasvua kolmannes - kohtaamisia lähes 10 000.
  • HelsinkiMissiossa kehitetty yksinäisyystyö laajentui nuorille
  • Nuoria tavoitettiin digitaalisissa kanavissa, kuten Jodel, IG live ja Sekasin Chat.

”Minut kohdattiin omana itsenäni. Ensimmäistä kertaa tuntui, että minua kuunneltiin.”

– Olemme saaneet nuorilta tunnustusta siitä, että he ovat tavoittaneet meidät nopeasti ja saaneet apua toivomallaan tavalla, myötätuntoisesti ja arvostavasti, kertoo keskustelu- ja kriisiavun tiimivastaava Taina Salovuori.

Viime vuonna sähköisen ajanvarauksen myötä palvelujen saavutettavuus tuli entistäkin helpommaksi. Nuori voi kynnyksettömästi varata ajan tuen tarpeen kartoitukseen, josta hänet ohjataan tarvittavan avun piiriin.

Lisää resursseja nuorten auttamiseksi

HelsinkiMissiossa käynnistyi vuoden 2020 alussa erillisen rahoituksen turvin nuorten palveluiden kehittämisprojekti. Sen avulla pystyttiin auttamaan yhä useampaa nuorta. Projektin tavoitteena on kehittää ja vakiinnuttaa tehokas kynnyksettömän avun malli nuorille osana nuorten palveluja Helsingissä.

Apua ja tukea entistä laajemmin vuonna 2021

Vuonna 2021 nuorten palvelutoimintaa laajennetaan vapaaehtoistoiminnan avulla ja palveluohjausta kehitetään yhä asiakasystävällisempään suuntaan. Ruotsinkielistä toimintaa laajennetaan Uudenmaan alueelle ja yksinäisyystyöskentelyssä huomioidaan myös nuoret perheet.

HelsinkiMission apu nuorille vuonna 2020:

Palautetietoista kohtaamistyötä

HelsinkiMissiossa nuoret saavat hyvinvointia edistävää keskusteluapua 1–5 kertaa. Palvelu on anonyymiä ja apua saa ilman diagnoosia. Nuori voi varata kriisityöntekijälle ajan verkkosivulla olevasta kalenterista, mikä helpottaa pääsyä avun piiriin.

Keskusteluapuun tehokkuutta tuo HelsinkiMission palautetietoinen kohtaamiskulttuuri, jossa apu räätälöidään nuorelle yksilöllisesti jokaisella tapaamisella. Viime vuonna nuorten hyvinvointi lisääntyi 67 %:lla keskusteluavun aikana ja pysyi yllä 21 %:lla kriisistä huolimatta.

Yksinäisyystyö osaksi nuorten palveluja

HelsinkiMission yksinäisyystyö ja siihen kuuluva työkirja auttavat ihmistä löytämään itse ratkaisuja yksinäisyydestä irtautumiseen. Viime vuodesta alkaen yksinäisyystyö laajennettiin osaksi nuorten palveluja. Nuorten aikuisten osuus asiakkaista kasvoi 12 % edellisvuodesta.

Tapaamisen yksinäisyystyön asiantuntijalle voi varata yksinäisyystyön verkkosivujen kautta, helsinkimissio.fi/yksinaisyys. Korona-aikana tapaamiset järjestyvät etäyhteyksin. Myös Yksinäisyys – tehtäväkirja avuksesi -kirja on ladattavissa maksutta tai tilattavissa postitse yksinäisyystyön verkkosivuilta.

Vapaaehtoisten tukihenkilöiden tukea

Pidempiaikaista tukea tarjoavat koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt, jotka kulkevat nuoren rinnalla yleensä 1–2 vuotta. Pidempiaikaisen tuen hyödyt ovat selkeät: vapaaehtoistyöntekijän tuen avulla nuoren toimintakyky vahvistuu.

Viime vuonna tukiparit kohtasivat poikkeusolojen ja koronarajoitusten aikana joko ulkona tai etäyhteyksin. Tukipareja oli 131 ja uusia tukihenkilöitä koulutettiin 81.

2.2.2021