×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Lyssnande örat lindrar ensamheten hos seniorerna under coronatiden

HelsingforsMissions nya tjänst Lyssnande örat erbjuder samtalssällskap för svenskspråkiga seniorer. Anställda vid organisationen samt volontärer svarar i telefon från tisdag till torsdag kl. 15–17 på numret 045 341 0504.

 Till Lyssnande örat -telefonen kan ensamma seniorer ringa överallt i Finland. De anställda på HelsingforsMission  är färdiga att prata om vardagssysslor och vad som pågår i livet hos den som ringer. Målet är att lindra ensamhetskänslan hos den som ringer.

– Vid undantagstillstånd längtar vi efter en annan människas närhet och uppmuntrande mer än någonsin. Man kan väl tänka sig hur det känns om man är i en nödsituation och inte har någon att prata med. Tjänsten Lyssnande örat strävar efter att lindra ångesten och skapa en trygghetskänsla, säger Tamara Bergkvist, som är volontärkoordinator i HelsingforsMission.

Enligt henne kan man ringa till Lyssnande örat-telefonen som till en vän eller bekant, om man inte har en sådan i sitt liv. Lyssnande örat är dock inte en terapitjänst.

– Då samhället stängs är ensamma åldringar som blivit isolerade i ytterst sårbar situation. Om man inte har någon att kontakta blir man lätt ångestfull och rädd – och ensamheten känns allt tyngre, säger Bergkvist.

Tjänster för seniorer

Engångshjälpen hjälper vid vardagsproblem och då man känner sig ensam. Under undantagstillståndet kan man få butikshjälp eller en vän att prata i telefon med.

För att få engångshjälp, kontakta oss må–fr kl. 9–14 på numret 045 8690 945 eller via e-post, volontarverksamhet@helsinkimissio.fi.

Lyssnande örat svarar tisdag, onsdag och torsdag kl. 15–17 på numret 045 341 0504. Till Lyssnade örat kan du ringa då du behöver en pålitlig lyssnare och förstående samtalskumpan.

Med volontärer eller experter på Lyssnande örat kan du prata om vad som helst. Det kan vara något som har med ensamheten att göra, men alla samtalsämnen är lika viktiga. Samtalspriset bestäms enligt din operatörs avgifter.