×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Någon av dina grannar kan också vara ensam

Allt fler unga och seniorer upplever djup ensamhet. HelsingforsMission utmanar folk att vara uppmärksamma och hjälpa.

– Ensamhet, distansstudier, ekonomiska problem och coronatidens begränsningar är nedslående för unga människor. Tungt är det också för seniorer och åldringar, vars livskrets krymper ytterligare på grund av coronahotet, säger HelsingforsMissions direktör för välfärd och hälsa Hanna Kari.

Att situationen är allvarlig illustreras av att organisationen har nåtts av ett betydligt större antal vädjan om hjälp än normalt. Till exempel de volontärer som hjälper i vardagen har träffat seniorer över 3  000 gånger i år, vilket är mer än tre gånger fler än under hela fjolåret.

Nya frivilliga behövs hela tiden, just nu i synnerhet för seniorarbetet. Seniorer behöver hjälp med att handla mat och sköta apoteksärenden, stöd för läkarbesök och handledning i att använda digitala apparater.

Man kan ansöka till HelsingforsMissions frivilligutbildning genom att fylla i kontaktblanketten på webbplatsen.

Hanna Kari uppmuntrar folk att engagera sig i verksamheten, för det gör att inte bara mottagaren av hjälp gott utan också att den frivilliga mår bättre.

– Våra enkäter visar att största delen av våra frivilliga upplever glädje, gott humör och en känsla av betydelse. Respons från klienter berör och gör oss glada, säger Kari.

Ensamma finns nära var och en

Upp till 400  000 människor i Finland lider tidvis eller kontinuerligt av ensamhet. Ensamhet försämrar hälsan och bidrar till andra problem, som fattigdom och utsatthet.

HelsingforsMission för under november-december en kampanj med temat Någon av dina grannar kan också vara ensam. Kampanjen vill påminna om att det går att motarbeta ensamhet med små insatser: genom att hälsa på grannen, erbjuda hjälp, ringa upp en släkting eller en vän.

Julen kan vara en speciellt svår och ångestfylld tid om man är ensam. Att medmänniskor är vänliga är just då till och med viktigare än annars.

Genom sin julinsamling samlar HelsingforsMission in medel för organisationens arbete mot ensamhet bland seniorer och unga. Medel behövs för att trygga hjälpinsatserna och svara på coronatidens ökade hjälpbehov.

Kampanjen har designats av reklambyrån Bob the Robot och den syns bland annat på Clear Channels utomhusreklamytor och i sociala medier. Den kommer också att höras på flera radiokanaler under december.