×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

School to Belong -ohjelmalle 250 000 euron rahoitus eduskunnalta

HelsinkiMission School to Belong -ohjelmalle on myönnetty merkittävä rahoitus eduskunnan joululahjarahoista. Eduskunnan joululahjarahoilla tarkoitetaan valtion talousarvion jakamattoman varan jakamista yhteiskunnallisesti merkittäviin tarkoituksiin. School to Belong -ohjelma tarjoaa kokonaisvaltaisen ja pitkäkestoisen ratkaisun lasten ja nuorten yksinäisyyden vähentämiseen koulumaailmassa.

Uusimmasta Kouluterveyskyselystä ilmenee, että lasten ja nuorten kokema yksinäisyys on kasvanut kaikissa ikäluokissa. Pitkään jatkunut yksinäisyys lisää nuoren todennäköisyyttä sairastua mielenterveysongelmiin, kuten ahdistukseen, masennukseen ja sosiaalisiin pelkoihin. Yksinäisyys sairastuttaa myös fyysisesti. Yksinäisyyden kokemuksella on todetusti vakavia vaikutuksia nuorten opiskelumotivaatioon, opintojen keskeyttämisriskiin, jaksamiseen ja tulevaisuudenuskoon.

− Olen erittäin iloinen, että Suomen eduskunta on halunnut joululahjarahalla panostaa yhteen aikamme suurimmista haasteista, eli lasten ja nuorten kasvavaan yksinäisyyteen. Yksinäisyyden tunne ei ole vähäpätöinen asia: se aiheuttaa kipua samoilla aivoalueilla kuin fyysinen kipu. School to Belong -ohjelmassa pystymme tuomaan valtakunnallisesti apua lasten ja nuorten kouluarkeen, toteaa HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander.

School to Belong -ohjelma mahdollistaa, että kukaan ei jää yksin

School to Belong -ohjelma auttaa tunnistamaan ja lievittämään nuorten yksinäisyyttä ja sen haitallisia vaikutuksia terveydelle ja hyvinvoinnille. Ohjelman tavoitteena on tehdä yksinäisyyden vähentämisestä koko oppilaitoksen yhteisen asian. School to Belong -ohjelmassa huomioidaan laajasti kouluyhteisön eri toimijat nuorten yhteenkuuluvuuden lisäämiseksi.

School to Belong -ohjelma toteutetaan eduskunnan tuella ensi vuodesta lähtien noin 40–50 oppilaitoksessa. Ohjelma tavoittaa jopa 15 000 lasta ja nuorta. School to Belong on suunniteltu pitkäkestoiseksi toimintamalliksi Suomen kaikkiin oppilaitoksiin suomeksi ja ruotsiksi. Yhteistyötä ohjelmassa tehdään tiiviisti Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen, Opetushallituksen ja Aluehallintoviraston kanssa.

− Eduskunnan huomionosoitus koulujemme yksinäisille lapsille ja nuorille eli heille, jotka aivan liian usein seisovat yksin, jäävät ryhmissä ulkopuolisiksi ja joutuvat jatkuvasti peittämään omaa pahaa oloaan, ja on aivan mittaamattoman arvokas. Tämä lahja osoittaa, että lapsilla, nuorilla ja sillä, ettei kukaan joutuisi pärjäämään aina yksin, on merkitystä, iloitsee Turun yliopiston professori, opetusneuvos Niina Junttila.