×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Undantagstillståndet förvärrar och skapar mer ensamhet

Kampanjen Ensamhet är inte ett undantagstillstånd för alla får en att stanna vid ensamheten.

HelsingforsMission hjälper och stöder ensamma trots undantagstillståndet. Fysiska mötanden har på grund av risken för coronavirussmitta begränsats men telefontjänsterna hjälper mer omfattande än förut.

- För den ensamma har ensamheten blivit en oundviklighet som man inte kommer ifrån. Det pågående undantagstillståndet kan fördjupa hopplösheten som är förknippad med ensamhet och det kan kännas svårt att söka hjälp, säger Maria Rakkolainen som är chef för ensamhetsarbetet på HelsingforsMission.

Enligt henne kan det krympande sociala umgänget skapa ensamhetskänslor även för dem som inte tidigare känt sig ensamma.

- Ensamheten som undantagstillståndet skapat är ett problem som tillfälligt förenar oss alla. För en del tar den ändå slut, för en del inte. Ensamheten för dem som länge lidit av ensamhet fortsätter, men det behöver inte vara på det sättet. För att lindra ensamheten erbjuder vårt ensamhetsarbete professionell hjälp och en arbetsbok att jobba med, säger Rakkolainen.

- HelsingforsMission hjälper ensamma även på andra sätt. Volontära engångshjälpare möter och hjälper seniorer vid mat- och medicininköp. Annat volontärstöd och annan professionell hjälp betjänar mer omfattande än förut via fjärrkoppling.

Organisationen har startat tre nya tjänster: Juttukorva-telefonen erbjuder samtalssällskap åt människor i alla åldrar, karantänvänner lindrar ensamheten hos unga och Lyssnande örat-telefonen erbjuder en samtalskumpan för svenskspråkiga.

Ensamhet är inte ett undantagstillstånd för alla – Hjälp eller be om hjälp

HelsingforsMission lanserar kampanjen Ensamhet är inte ett undagtagstillstånd för alla den 15. april.
Kampanjens mål är att få åskådaren att stanna vid ensamheten. Kampanjen vill påminna om att ensamhet berör alla under undantagstillstånd men då undantagstillståndet är över förblir de ensamma fortfarande ensamma.

Med kampanjen vill man sänka tröskeln att be om hjälp och samla medel till organisationens arbete mot ensamheten.

- Vi vill påminna om att ensamheten inte alls är ett undantagstillstånd för alla. Den är en pågående, mycket skadlig situation för hundratusentals människor i Finland, säger HelsingforsMissions verksamhetsledare Tuula Colliander.

- Man kan dock söka hjälp mot ensamhet. HelsingforsMission och många andra aktörer erbjuder hjälp.
Om du är ensam, be om hjälp. Om du kan hjälpa, gör det – antingen med att hjälpa din granne, ställa upp som volontär eller donera för att hjälpa de ensamma. Nu behöver vi framför allt solidaritet och medlidande mot varandra, betonar Colliander.

Kampanjen syns bl.a. i Helsingin Sanomat, på Clear Channels reklamutrymmen samt i sociala medier. Kampanjen har tagits fram av TBWA\Helsinki. Planeringen, produktionen och medieutrymmen har erhållits som donationer.