×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Unga får stöd av karantänkompisar under undantagssituationen

HelsingforsMission erbjuder en ny stödform för unga. Under undantagssituationen kan unga få stöd av en frivillig stödperson. Med sin karantänkompis träffas den unga på distans en gång i veckan. Unga erbjuds även kortvarigt, professionellt samtalsstöd på distans.

Karantänkompisarna finns till för 12–29-åringar var som helst i Finland. Syftet är att minska ungas ensamhet under undantagssituationen med hjälp av trygga, vuxna volontärer. De unga och karantänkompisarna binder sig till sina digitala träffar för tre månader.

– Om unga blir ensamma med sina känslor mitt i ett överväldigande nyhetsflöde är det lätt hänt att de känner sig ångestfulla. Karantänkompisens uppgift är att finnas till i den här typen av situationer, säger Hanna Kari, chef för HelsingforsMissions volontärverksamhet.

Karantänkompisen är en trygg vuxen som den unga kan tala om vad som helst med. Karantänkompisarna är volontärer som deltagit i organisationens stödpersonsutbildning.

– Undantagsförhållandena kan var särskilt svåra för unga som kände sig ensamma redan tidigare. Utan en enda pålitlig vän eller närstående att prata med kan situationen kännas hopplös. När sociala media fylls av uppdateringar som uppmanar folk att hålla ihop och finnas till för varandra kan känslan av utanförskap öka, säger Kari. – Karantänkompisen erbjuder den unga en möjlighet att dela sina tankar och rädslor. Vetskapen om att någon lyssnar och bryr sig hjälper i sig.

Unga ansöker om en karantänkompis genom att lämna sina kontaktuppgifter på hemsidan. Personer under 18 behöver tillstånd av sin vårdnadshavare.

HelsingforsMission erbjuder även professionellt samtalsstöd och ensamhetsarbete samt långvariga relationer med frivilliga stödpersoner. Under undantagssituationen erbjuds de här stödformerna som distanstjänster. Allt stöd för unga är gratis.

Tjänster för unga

Karantänkompisen är en trygg vuxen som träffar den unga en gång i veckan på distans (telefon, videosamtal, chatt). Karantänkompisen stöttar den unga i tre månader. Unga kan ansöka om en karantänkompis genom att själva fylla i sina kontaktuppgifter på nätsidan.

Frivilliga stödpersoner för unga

Genom långvariga stödrelation får unga stöd med utmaningar i vardagen under minst ett år. Ansökan om en stödperson görs tillsammans med en kontaktperson, till exempel den ungas skolkurator eller socialarbetare. Under epidemin inleds alla stödrelationer på distans. Mer information på nätsidan.

Krisjouren för unga och Nuorten kriisipiste erbjuder kortvarigt samtalsstöd på distans åt unga. Unga som tar kontakt får tala med en krisarbetare på distans om vad som helst som känns viktigt. Krisarbetarna hjälper även med att hantera problem i parförhållandet.

Ta kontakt må–to kl. 9–11:

  • på svenska 045 341 0574 och 044 765 448
  • på finska 045 341 0583 ja 045 855 0945

Arbete mot ensamhet för personer över 18. Ensamhetsarbetet innebär en möjlighet att behandla den egna upplevelsen av ensamhet tillsammans med en sakkunnig. Verksamheten bygger på självständigt arbete i kombination med samtalsmöten som för tillfället sker på distans. Ensamhetsarbetet tar emot nya förfrågningar via en blankett på nätsidan.