×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Unga kämpar med otillräcklighet – Nya guiden Jag räcker till hjälper att visa självmedkänsla

Allt flera unga upplever otillräcklighet i pressen mellan yttre och egna krav. HelsingforsMissions guide Jag räcker till hjälper att vara accepterande mot en själv. Guiden kan man ladda ner gratis på HelsingforsMissions webbplats.

Ett medelmåttigt avgångsbetyg, ett misslyckande i en arbetsintervju eller en svag prestation i en tentamen kan göra att en ung människa får en alltför tung börda på sina axlar. Under press drabbas allt fler av utmattning och ångest. Jag räcker till-guiden leder unga till självmedkänsla.

”Det känns att man alltid borde vara sitt allra bästa.”

Jag räcker till-guiden hjälper unga att inse att de är tillräckligt bra och att det är tillåtet att misslyckas, säger HelsingforsMissions chef för samtals- och krishjälp Heidi Rouhiainen.

– Till vår samtalshjälp söker sig i allt högre grad unga som lider av ångest och depression på grund av pressen att lyckas. Många unga berättar om att de inte har råd att misslyckas fast coronatiden har gjort livet svårare på många sätt, förklarar Rouhiainen.

Jag räcker till-guiden ger information, tips och något att tänka på, och den uppmuntrar till att bygga en mjuk inställning till en själv. Uppgifter att skriva ut och övningar att lyssna på kompletterar textinnehållet i webbpublikationen.

– Det går och det lönar sig att öva sig i självmedkänsla. Vi hoppas att så många unga som möjligt hittar vår guide och den vägen ett mjukare sätt att förhålla sig till sig själv.

Guiden bygger på forskning

Självmedkänsla är en psykologisk förmåga och ett grepp som forskning visar att kan lindra depression, ångest och stress. Modellen med Jag räcker till-grupper som bygger på en självmedkännande approach har utvecklats vid HelsingforsMission sedan år 2017 och är idag en etablerad del av HelsingforsMissions samtals- och krishjälp för unga. Jag räcker till-guiden gör metoden tillgänglig för alla.

HelsingforsMissions tjänster för unga i åldern 12–29

  • Krisjouren för unga erbjuder kortvarig samtalshjälp (1–5 träffar) med syfte att stärka ungas välmående. Tjänsten är anonym och för att få hjälp behövs ingen diagnos.
  • Ensamhetsarbetet och den tillhörande arbetsboken hjälper unga att själva hitta lösningar för att lösgöra sig från ensamheten.
  • Utbildade frivilliga stödpersoner erbjuder mer långvarigt stöd. En stödperson är en medvandrare för den unga, i allmänhet i 1–2 år.

 
Jag räcker till -guiden