×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Unga mår sämre i takt med att coronan fortsätter – HelsingforsMission erbjuder samtalshjälp och stöd för unga

Ensamhet, ångest, lamslagning. Coronatiden är på många sätt illa för ungas välmående. HelsingforsMissions nya elektroniska tidsbeställning gör det lättare att söka hjälp.

Med coronan har psykiska problem bland unga ökat. HelsingforsMissions service för unga har i år mött ungdomar närmare 6 500 gånger.

– Unga är bekymrade över sin utkomst och sin framtid. Det skapar ångest. Arbetslöshet,

distansarbete och studier på distans samt begränsningar i hur och var man kan träffa kompisar och utöva hobbyer bidrar till ökad ensamhet och en känsla av utanförskap, säger Heidi Rouhiainen, chef för kris- och samtalshjälpen.

Bristen på gemenskap leder i sin tur till exempel till apati, minskad initiativförmåga och ångest. Det blir svårt att ta tag i studier eller vardagssysslor.

– Men det finns hjälp att få och att skjuta upp det hjälper inte. Det viktiga är att den unga inte blir ensam med sina bekymmer, framhåller Rouhiainen.

Inom servicen för unga vid HelsingforsMission tas den 3 november i bruk ett nytt tidsbokningssystem som gör det lättare att söka hjälp.

– Elektronisk tidsbokning är inte bunden vid ett givet klockslag och en människa, utan den unga kan boka eller avboka en tid själv, med väldigt låg tröskel. Det är en stor fördel, för då kan vi fokusera våra resurser på själva mötena med de unga, säger Rouhiainen.

Hjälp på distans och i sociala medier

HelsingforsMission hjälper ungdomar med både yrkeskunniga hjälpare och utbildade volontärer. Under coronatiden sker största delen av hjälpen på distans.

Organisationens hjälpare är också aktiva på sociala medier. På Jodel, som är populär bland unga vuxna, kan man samtala anonymt med HelsingforsMissions yrkeshjälpare och andra unga på kanalen @mielenmaisema. Vid behov vägleder hjälparna unga människor till mer långvarig hjälp. Från midsommaren till slutet av oktober har HelsingforsMissions anställda mött unga 284 gånger via Jodel.

Yrkeshjälp och stöd av en utbildad volontär

Krisjouren för unga och Nuorten kriisipiste erbjuder samtalshjälp med yrkeskunniga hjälpare. En ung person kan också få stöd av en utbildad frivillig stödperson eller karantänkompis.

Inom det Ensamhetsarbete som HelsingforsMission har utvecklat söker man lösningar för att bryta ensamhetens onda cirkel med hjälp av arbetsboksuppgifter och samtalsträffar.

All hjälp är konfidentiell och avgiftsfri för den unga.

HelsingforsMissions service för unga tar i bruk det nya tidsbokningssystemet 3.11. Det gör det lättare att söka hjälp. En ung person kan boka samtalstid hos en yrkeskunnig hjälpare i kalendern på organisationens webbplats.

 

2.11.2020