×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Unga vuxna saknar möjlighet till samtalsstöd

Pressen att klara sig har ökat kraftigt bland unga vuxna. De hårda kraven tär på den mentala hälsan, men det är svårt att få hjälp mot psykiska problem i huvudstadsregionen. Krisjouren för unga vid HelsingforsMission erbjuder professionellt samtalsstöd med låg tröskel.

– Att tänka i termer av konkurrens har blivit klart vanligare. Väldigt många ungdomar som söker sig till HelsingforsMission lider av ångest och depression på grund av prestationshetsen. Ungdomarna berättar att de inte har råd att misslyckas, de måste alltid uppvisa den bästa versionen av sig själva, berättar Krisjourens teamansvariga Robert Nilsson.

Särskilt orolig är Nilsson över de unga vuxna i huvudstadsregionen: för dem är det nästintill omöjligt att få samtalsstöd.

Krisjouren för unga och dess finskspråkiga motsvarighet Nuorten kriisipiste underlättar den alarmerande situationen i huvudstadsregionen. De erbjuder ungdomar och unga vuxna lättillgänglig krishjälp, som är avgiftsfri för dem. Tack vare att de får hjälp i rätt tid ökar välmåendet hos 60 % av ungdomarna – utan vidare vård. I medeltal räcker redan fem samtalsgånger för att hjälpa de unga.

– Genom att hjälpa ungdomarna i tid hittar de balansen i livet snabbare och säkrare. Samtidigt besparas man från dyra och långvariga fortsatta vårdprocesser. Den unga som kommer till Krisjouren kan vara anonym om hen vill, vilket gör det enklare att ta kontakt. Via oss kan man också få en stödperson som hjälper en framåt i livet, berättar Nilsson.

Nu är den unga lite trött -kampanjen lyfter fram ungdomarnas nöd

HelsingforsMission för i maj-juni kampanj med temat ”Nu är den unga lite trött”. Kampanjen lyfter fram prestationsstressen som hotar de ungas mentala hälsa. Med kampanjen samlas donationer till Nuorten Kriisipiste, Krisjouren för unga och stödpersonsverksamheten.

Kampanjen syns bland annat på Clear Channels reklamplatser och på sociala medier. Du kan också bekanta dig med den på huvudtorget utanför Kampens köpcentrum torsdagen 24.5.2018.

Delta i kampanjen: