×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Väkivaltarikollisuudesta on mahdollista irtautua – Aggredin toiminta laajenee Suomessa

Aggredi auttaa kodin ulkopuolisen väkivallan tekijöitä irti väkivallasta. Yhä useampi väkivaltarikollinen saa apua toiminnan laajennuttua tänä keväänä Poriin, Tampereelle ja Turkuun. Helsingissä Aggredi on toiminut vuodesta 2006 ja Kuopiossa vuodesta 2015.

Aggredi-menetelmä on suunnattu 18–49-vuotiaille kodin ulkopuolisen väkivallan tekijöille. Heitä ovat esimerkiksi järjestäytyneestä rikollisuudesta ja ääriliikkeistä irtaantuvat henkilöt. Aggredi työskentelee myös esimerkiksi koulu- tai joukkosurmaa suunnittelevien henkilöiden kanssa.

 
Kolme neljästä prosessin läpikäyneestä lopettaa rikokset

Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspoliitikan instituutin tutkimuksen mukaan 75 prosenttia Aggredin läpikäyneistä henkilöistä lopettaa väkivaltarikokset. Hoitoon vahvemmin kiinnittyneet henkilöt uusivat väkivaltarikoksensa huomattavasti muita harvemmin.

– Aggredin tehokkuus perustuu siihen, ettemme näe asiakasta rikollisena, vaan hän saa mahdollisuuden käsitellä väkivallasta syntyneitä ongelmiaan puolueettomalla maaperällä. Vähitellen uusien näkökulmien kautta asiakkaalle muodostuu uudenlainen identiteetti, kuvailee väkivaltatyön päällikkö Petri Salakka Helsingin Aggredista.

Aggredi toimii yhteistyössä muun muassa vankiloiden, yhdyskuntaseuraamustoimistojen,  Rikosseuraamuslaitoksen ja Keskusrikospoliisin kanssa. Se tuottaa Keskusrikospoliisin EXIT-toiminnalle psykososiaalisen tuen palveluja. EXIT auttaa ihmisiä irtautumaan järjestäytyneen rikollisuuden ryhmistä, väkivaltaisista ääriliikkeistä tai näiden vaikutuspiiristä.

Aggredi on kehitetty HelsinkiMissiossa, ja se on toiminut pääkaupunkiseudulla vuodesta 2006 alkaen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoituksella. STEA rahoittaa Aggredi-hanketta Turussa, Porissa ja Tampereella vuosina 2020–2022.

Aggredi-työtä koordinoivat Kuopiossa Kuopion Setlementti Puijola, Turussa Varsinais-Suomen Sininauha ry, Satakunnassa Porin Sininauha ry ja Pirkanmaalla Tampereen Ensi- ja Turvakoti ry.

Lue lisää Aggredista >