×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Yli miljoona senioria vailla digitukea tai digilaitteita korona-ajassa – yritysten tukea tarvitaan lisää

Suomalaisten senioreiden vaara pudota digitalisaation kyydistä on korostunut koronakeväänä. Monelle kotiin eristetylle yli 70-vuotiaalle digilaite olisi ainoa yhteys ulkomaailmaan.

Suurin osa Suomen yli 1,2 miljoonasta 65 vuotta täyttäneestä ihmisestä tarvitsee ainakin ajoittain apua digilaitteiden käytössä, arvioi Vanhustyön keskusliitto. 

Lisäksi puoli miljoonaa yli 65-vuotiasta ei käytä lainkaan tietotekniikkaa, ja he ovat vaarassa pudota kokonaan digitalisoituvan yhteiskunnan ulkopuolelle. Itsenäinen asioiden hoito digitaalisilla laitteilla helpottaa seniorin arkea, lisää osallisuuden tunnetta ja vähentää syrjäytymisen riskiä.

“Digitaidot tutkitusti estävät senioreja syrjäytymästä ja vähentävät seniorien yksinäisyyttä. Koronapandemian tuoman poikkeustilan aikana digitaitojen tarpeellisuus on korostunut. Kotiin eristetyt yli 70-vuotiaat pystyisivät pitämään yksinäisyyden loitolla ja yhteyttä läheisiinsä, mikäli laitteet ja taidot niiden käyttämiseen olivat hallussa”, sanoo SeniorSurf-toiminnan johtava asiantuntija Liisa Tiainen.

Vapaaehtoiset auttavat, mutta yrityksiä tarvitaan mukaan

Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta ratkaisee haastetta rohkaisemalla ikäihmisiä tarttumaan tietokoneisiin ja nettiin, tukemalla digiopastustoimintaa ja tuottamalla materiaalia opastuksen tueksi.

HelsinkiMission vapaaehtoiset keikka-auttajat taas tarjoavat opastusta seniorin kotona. Vapaaehtoiset auttavat digipulmissa senioreiden kotona ja opastusta voit saada esimerkiksi tietokoneen, tabletin, puhelimen tai television käytön opettelussa.

HelsinkiMission pääyhteistyökumppani DNA on tarttunut vahvasti haasteeseen; DNA tukee HelsinkiMission toimintaa senioreiden digitaalisen syrjäytymisen ehkäisemisessä ja yksinäisyyden vähentämisessä niin taloudellisesti ja senioreille kohdennetuin laitelahjoituksin.

Lähiauttamisen lisäksi tarvitaan työkaluja itsenäiseen opiskeluun siitä kiinnostuneille, sillä vähävaraiselle vanhukselle laitteen hankkiminen voi olla täysin mahdotonta. Järjestöt eri puolilla Suomea ottavat vastaan laitelahjoituksia ikäihmisille jaettavaksi. 

Yrityksiä tarvitaan kuitenkin vielä lisää mukaan toimintaan. Vanhustyön keskusliitto ja HelsinkiMissio haastavatkin niin yritykset kuin yksityiset ihmisetkin mukaan digitalkoisiin.

“Järjestöt ja vapaaehtoiset auttavat senioreja pysymään digitalisaation vauhdissa mukana, mutta tarvitaan myös yritysten panosta lisäämään seniorien yhdenvertaisuutta”, HelsinkiMission hyvinvointijohtaja Hanna Kari sanoo.

Googlelta kolme senioreille suunnattua opetusvideota 

Tuore HelsinkiMission ja SeniorSurfin yhteistyökumppani on Google, joka on tuottanut kolme suomenkielistä opastusvideota senioreille. Digikahvit Googlen kanssa -videot antavat konkreettisia neuvoja ja vinkkejä maksuttomien arkea helpottavien digipalveluiden käyttöön.

“Digitalisaatio helpottaa kaikenikäisten ihmisten arkea ja tuo läheisiä yhteen pitkienkin matkojen takaa. Samaan aikaan yhteiskunnassamme kasvaa koko ajan vaara digitaalisesta syrjäytymisestä, joka johtuu digitaitojen puutteesta. Digitaalinen yhdenvertaisuus on meille Googlella todella tärkeää, ja siksi olemme innolla mukana senioreille apua tarjoavien järjestöjen tukena”, sanoo Heidi Jern, Google Suomen yhteiskuntasuhdejohtaja.

Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta kannustaa ja rohkaisee ikäihmisiä digitaitojen kartuttamiseen, tuottaa materiaalia opastuksen tueksi ja tulee valtakunnallisesti digiopastustoimintaa. SeniorSurf.fi-sivustolta löytyy monenlaisia opastusvideoita ja ohjeita myös itseopettelun tueksi sekä valtakunnallinen opastuspaikkakartta, josta on helppo etsiä maksutonta digiopastusta itselleen tai läheiselleen.

HelsinkiMission digivapaaehtoiset opastavat senioreita eri laitteiden ja sähköisten palveluiden käytössä. Vapaaehtoiset auttavat digipulmissa senioreiden kotona ja opastusta voit saada esimerkiksi tietokoneen, tabletin, puhelimen tai television käytön opettelussa.

Lue lisää:

29.9.2020