×
Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse. Med att fortsätta godkänner du detta. Läs mer ›
Acceptera

Bli stödperson eller krismentor för unga

Vill du vara med och lindra och förebygga ensamhet bland unga? Som stödperson för en ung människa träffar du hen regelbundet. I en stödrelation söker unga i första hand avslappnad samvaro, att man utövar en hobby, går på kaffe eller tar en promenad tillsammans.

"Vi har säkert testat över 10 olika bollspel och varje gång är det roligt att träffas och göra något tillsammans” – Tommi-Juhani

 
Stödrelationen 

Man förbinder sig till en stödrelation för minst ett år och träffar den unga två gånger i månaden. Stödpersoner kan också vara stödpersoner på distans. I så fall samtalar man på distans med den unga ungefär en gång i veckan i sex månaders tid. I ansökningsskedet kan du ange om du är intresserad av att vara stödperson eller distansstödperson. 

När vi parar ihop stödpar gör vi det på basis av både den ungas och stödpersonens önskemål. Under stödrelationen kommer den unga och stödpersonen sinsemellan överens om när de träffas eller när de har ett distansmöte så att det flexibelt passar bådas tidtabeller.

  
Unga som söker en stödperson 

De unga som söker en stödperson är i åldern 12–29 år. De vanligaste orsakerna till att man vill ha en stödperson är att man är ensam, behöver någon att tala med eller saknar meningsfull sysselsättning. 

Stödpersonsverksamheten är fokuserad på huvudstadsregionen, men stödperson på distans kan man be om oberoende av var man befinner sig i Finland. 

De unga som vill ha en stödperson har fått sin livssituation kartlagd i samband med sin ansökan om stödperson. På så sätt ser vi till att den unga är motiverad och kan förbinda sig vid en till stödrelationen. Ungdomarna slussas till verksamheten via yrkesmänniskor t.ex. inom socialarbetet eller elevvården. Den ungas arbete med yrkeshjälpare kan fortsätta vid sidan om stödrelationen. 

Bli krismentor för unga

Som krismentor stöder du en ung i en svår livsfas i 1–3 månader. Krismentorn bemöter den unga med medkänsla och stöder den unga i att hantera och reda ut praktiska saker i vardagen. De unga som söker en krismentor har fått samtalsstöd av en krisarbetare vid Krisjouren för unga vid HelsingforsMission. Som volontär stöder du den unga vid sidan om krisarbetaren från Krisjouren för unga. De unga som söker en krismentor är i åldern 18–29 år.

För att bli krismentor gäller i övrigt samma anvisningar som för att bli stödperson. Du kan ansöka om att bli krismentor med att ansöka via blanketten nedan. Nämn att du är intresserad av att bli krismentor.

 
Vem kan ansöka om att bli stödperson? 

Av våra volontärer kräver vi inte i allmänhet någon speciell yrkesutbildning eller arbetserfarenhet. Däremot förutsätter vi att de är intresserade av de ungas värld, att de förbinder sig och att de har sin livssituation i balans. 

Du kan ansöka om att bli stödperson om du är minst 25 år. Av sökande under 25 kräver vi minst ett års studier inom socialvård eller något annat lämpligt område. Vi kombinerar stödpar så att stödpersonen alltid är avsevärt mycket äldre än den som får stöd. 

HelsingforsMission uppskattar mångfald inom sin volontärsgemenskap. Vi ser gärna att de sökande är människor i olika åldrar och av olika kön samt personer som hör till språkliga, kulturella eller andra minoriteter. 

 
Så här ansöker du om att bli stödperson 

Om du är intresserad av att ansöka om att bli stödperson kan du beställa en ansökningsblankett genom att fylla i dina kontaktuppgifter på den här sidan. Du får en länk till ett ansökningsformulär per e-post (kolla skräppostfilen, ibland hamnar länken dessvärre där). 

Efter att vi har läst din ansökan kallar vi dig till en intervju om det här verkar vara en form av volontärverksamhet som lämpar sig för dig. Efter intervjun bjuder vi in dem vi har funnit lämpliga till vår stödpersonsutbildning. 

 
Utbildning 

Grundutbildningen för stödpersoner för unga är för närvarande en webbkurs som man kan läsa in på egen hand. I kursen ingår bl.a. bandade föreläsningar, podcasts och uppgifter. Kursen avslutas med ett smågruppssamtal som genomförs som videosamtal på distans. Det tar sammanlagt ungefär sex timmar att gå kursen och man kan avlägga den i egen takt. Man kan påbörja kursen så fort ens intervju har godkänts. 

  
Som volontär inom HelsingforsMission 

Som stödperson blir du en del av HelsingforsMissions volontärsgemenskap. Vi ordnar fortbildning och arbetshandledning och du får stöd i det du gör av våra volontärkoordinatorer.

Alla som deltar i frivilligverksamheten volontärverksamheten har tystnadsplikt. När du ställer upp som volontär blir du ombedd att ge tillstånd till ett utdrag om brottslig bakgrund innan frivilligverksamheten inleds. Vi beställer ditt straffregisterutdrag för dig i samband med utbildningen. 

Sök och hitta din plats i vår gemenskap av engagerade volontärer! 

Tilläggsuppgifter:

Corinna Sundholm
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, nuorten tukihenkilötoiminta
09 2312 0227, 043 201 3195

Ansök om att bli volontär

Ansök om att bli volontär

Fyll i dina kontaktuppgifter, så får du en länk till ansökan till din e-post.